Misja naszego Hospicjum jest tożsama z misją Caritas Archidiecezji Warmińskiej, którego Hospicjum jest częścią.

Celem Caritas Archidiecezji Warmińskiej jest działalność charytatywna i humanitarna dla zrealizowania potrzeb duchowych i materialnych człowieka, wypływająca z ewangelicznego przykazania miłości i mająca na uwadze godność każdej osoby ludzkiej bez względu na jej wyznanie, światopogląd, narodowość, rasę i przekonania.

Caritas realizuje swoją misję przez systematyczną formację i kształcenie pracowników i wolontariuszy, spotkania i seminaria formacyjne, Tygodnie Miłosierdzia i inne formy krzewienia miłości miłosiernej, organizowanie i prowadzenie placówek charytatywno-opiekuńczych, oświatowych, medycznych, poradni, wydawniczych oraz innych właściwych dla realizacji zadań Caritas, grupy wolontariatu Caritas prowadzenie akcji promujących i finansujących działalność charytatywną, różne formy wypoczynku dla dzieci i młodzieży, osób starszych.

Caritas, zgodnie ze swoją misją, jest zawsze gotowa pomagać profesjonalnymi umiejętnościami chorym, cierpiącym, niepełnosprawnym, bezdomnym oraz innym potrzebującym zapewniając wysokiej jakości usługi medyczne obejmujące opiekę, rehabilitację, profilaktykę, lecznictwo oraz edukację zdrowotną.

Kompleksowe działania wynikają z holistycznego podejścia i obejmują zarówno wymiar materialny, zdrowotny, jak i duchowy oraz emocjonalny.