Hospicjum perinatalne

zapewnia wsparcie rodzicom dziecka jeszcze w okresie płodowym i do 28 dnia życia po urodzeniu. Po 29 dniu życia dziecko przechodzi pod opiekę hospicjum domowego lub stacjonarnego dla dzieci.

Opieka w hospicjum perinatalnym to przede wszystkim wsparcie ze strony zespołu specjalistów, którzy pomagają rodzicom odnaleźć właściwą ścieżkę badań, wytłumaczą wszelkie procedury, poinformują o przysługujących rodzicom prawach, skontaktują ze specjalistami, zapewnią wsparcie psychologiczne i duchowe.

• Pierwsza konsultacja W Hospicjum Perinatalnym odbywa się najpóźniej 5 dni od chwili zgłoszenia.
  • Liczba kolejnych porad proponowanych rodzinie dostosowana do indywidualnych potrzeb.
  • Konsultacje dostępne są na każdym etapie ciąży i po porodzie.
  • Rodzina objęta opieką przygotowywana jest na różne scenariusze przebiegu ciąży w tym zgon wewnątrzmaciczny, poród martwego dziecka, poród przedwczesny i poród o czasie.
  • Konsultacje obejmują zaznajomienie rodziców dziecka z zasadami opieki paliatywnej oraz wsparcie w podjęciu świadomej decyzji o kontynuacji lub terminacji ciąży.

Hospicjum perinatalne w Olsztynie zapewnia:

• Konsultacje w poradni medycyny Matczyno-Płodowej przy Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Olsztynie.
  • Konsultacje ze specjalistami.
  • Opiekę psychologiczną, sprawowaną przez specjalistów którzy pomagają rodzicom dotkniętym podobnymi problemami.
  • Spotkanie z innymi rodzinami których dzieci mają podobny lub ten sam zespół wad.
  • Opiekę duszpasterską.