Długoterminowa domowa opieka pielęgniarska

to opieka nad obłożnie i przewlekle chorym pacjentem przebywającym w domu. Może być nią objęty pacjent, który nie wymaga leczenia w warunkach stacjonarnych, jednak ze względu na istniejące problemy zdrowotne (np.: odleżyny, rany przewlekłe, cewnik, sonda, itp.) potrzebuje systematycznej i intensywnej opieki pielęgniarskiej w warunkach domowych. Opieka ta jest realizowana we współpracy z lekarzem rodzinnym, na podstawie skierowania, do którego dołącza się kartę oceny pacjenta według skali Barthel.

Wizyty pielęgniarskie realizowane są nie mniej niż 4 razy w tygodniu. Opieka zapewniana jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 20:00, a w soboty i dni ustawowo wolne od pracy – w medycznie uzasadnionych przypadkach. W dni powszednie po godz. 20:00 do godz. 8:00 dnia następnego oraz całodobowo w dni wolne od pracy, świadczenia pielęgniarskie wynikające z zachowania ciągłości procesu leczenia i pielęgnacji zapewnia, w medycznie uzasadnionych przypadkach, przychodnia realizująca umowę w zakresie nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej.

Świadczenia realizowane przez Pielęgniarską Opiekę Długoterminową Domową obejmują:

• świadczenia udzielane przez pielęgniarkę;
  • przygotowanie świadczeniobiorcy i jego rodziny do samoopieki i samopielęgnacji, w tym kształtowanie umiejętności w zakresie radzenia sobie z niesprawnością;
  • świadczenia pielęgnacyjne, zgodnie z procesem pielęgnowania;
  • edukację zdrowotną świadczeniobiorcy oraz członków jego rodziny;
  • pomoc w rozwiązywaniu problemów zdrowotnych związanych z samodzielnym funkcjonowaniem w środowisku domowym;
  • pomoc w pozyskiwaniu sprzętu medycznego i rehabilitacyjnego niezbędnego do właściwej pielęgnacji i rehabilitacji świadczeniobiorcy w domu.

Środki higieniczne i opatrunkowe, leki i inne wyroby medyczne zlecone przez lekarza ubezpieczenia zdrowotnego, zapewnia rodzina pacjenta (lub jego opiekun faktyczny/ prawny).

Do Pielęgniarskiej Opieki Długoterminowej Domowej mogą być zakwalifikowani pacjenci, którzy:

• w ocenie opartej na skali Barthel otrzymali 40 punktów lub mniej
  • nie korzystają w tym samym czasie z domowej opieki dla pacjentów wentylowanych mechanicznie, hospicjum domowego, stacjonarnego zakładu opiekuńczego (opiekuńczo-leczniczego lub pielęgnacyjno-opiekuńczego)
  • nie są w ostrej fazie choroby psychicznej