Okno życia

Dzisiaj o godzinie 12:00 ks. bp. Janusz Ostrowski uroczyście poświęcił i otworzył „Okno życia” w budynku Hospicjum Caritas w Olsztynie. Choć „Okno” i jego lokalizacja są nowe, to sama inicjatywa w Olsztynie już nie, zastąpi ono bowiem „Okno życia”, które od 2009 roku działało przy parafii pw. Chrystusa Odkupiciela Człowieka w Olsztynie.

– Myśl o otworzeniu „Okna życia” w budynku Hospicjum towarzyszyła nam od dłuższego czasu. Jest to swoiste dopełnienie różnych form troski o matki i ich dzieci, które Caritas realizuje w różnych placówkach takich jak Dom Samotnej Matki, Ośrodek Interwencji Kryzysowej czy Hospicjum. Budynek Hospicjum to również ze względów organizacyjnych miejsce idealne dla takiej inicjatywy. W Hospicjum przez całą dobę pracuje personel medyczny, który jest w stanie natychmiast zareagować, gdyby w „Oknie” pojawiło się dziecko, a sam budynek mieści się w ścisłym centrum miasta, ale nie przy bardzo uczęszczanych ulicach, zapewnia zatem zarówno dostępność, jak i dyskrecję. – mówi ks. Paweł Zięba, dyrektor Caritas Archidiecezji Warmińskiej.

– Otwarcie „Okna życia” wymagało od nas wiele pracy organizacyjnej. Bardzo zależało nam na stworzeniu odpowiedniej, zgodniej z prawem i wymogami wszystkich służb, procedury. Powstała ona we współpracy z Pogotowiem Ratunkowym, MOPS, Policją, Sądem Rodzinnym, Ośrodkiem Adopcyjnym i Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalem Dziecięcym. Jesteśmy pewni, że dzięki temu, jeśli w „Oknie” pojawi się dziecko, każdy z nas będzie dokładnie wiedział, co powinien zrobić, a dziecko otrzyma pełną, profesjonalną pomoc. – opowiada s. Luisa Świerczewska, kierownik Hospicjum Caritas w Olsztynie. – Procedura została utworzona w ten sposób, by jednocześnie zapewnić bezpieczeństwo dziecku i anonimowość jego matce. I tak na przykład, jeśli członek personelu medycznego, który zareaguje na alarm zobaczy jeszcze ruch za oknem, musi poczekać, aż osoba po drugiej stronie okna się oddali i dopiero wtedy podchodzi, by zaopiekować się dzieckiem.

Osoba, która zostawia dziecko w „Oknie życia” pozostaje anonimowa. Policja podejmuje jedynie czynności w celu ustalenia, czy dziecko nie zostało umieszczone w „Oknie” wbrew woli rodziców lub opiekunów prawnych. Rodzic/opiekun prawny ma 6 tygodni, by zgłosić się do odpowiednich służb w przypadku, gdyby zmienił zdanie co do podjętej decyzji.

– Myślę, że nie trzeba uzasadniać potrzeby tworzenia miejsc takich jak „Okno życia” – powiedział w czasie poświęcenia „Okna” ks. bp Janusz Ostrowski. – Wszyscy, którzy mają serce czują przecież, jak potrzebne jest to miejsce i jaką rolę może pełnić w życiu matek. Dzisiaj chcemy prosić o błogosławieństwo i Bożą pomoc zarówno dla osób, które będą opiekowały się dziećmi, które tu trafią, jak i dla samych matek i ich dzieci, które być może w przyszłości znajdą się w trudnej sytuacji.

– Wszyscy wiemy, że najlepszym miejscem do wychowywania się dziecka jest kochająca rodzina. Jednak to nie zawsze jest możliwe. Oddanie dziecka jest z kolei najbezpieczniejsze w szpitalu, gdzie ma ono stałą opiekę, ale dla wielu osób również ta opcja jest nie do przyjęcia. To nasze „Okno” jest kolejnym miejscem, które daje matce czy opiekunowi możliwość wyboru życia, oddania dziecka tam, gdzie będzie miało zapewnioną opiekę i bezpieczeństwo. – dodaje ks. Paweł Zięba. – Tak się złożyło, że samo okno fizycznie montowaliśmy w Dzień Matki. Jest to dar dla matek, które, stając przed tragicznym wyborem, nawet jeśli nie są w stanie zająć się swoim dzieckiem, chcą, by było ono bezpieczne i otoczone miłością.

W całej Polsce Caritas prowadzi ponad 60 „Okien życia”, w których do tej pory znaleziono ponad 160 dzieci.

Olsztyńskie „Okno życia” znajduje się przy bocznym wejściu do budynku Hospicjum Stacjonarnego dla Dzieci (ul. Kromera 5-7), od strony boiska sportowego i placu zabaw. Drugie prowadzone przez warmińską Caritas „Okno” znajduje się w Kętrzynie przy ul. Zamkowej 4.

Zobacz więcej